Framgångsrika företag

Det är många som kallar Sverige och Skandinavien för ett under när det gäller att bygga företag som får lavinartad tillväxt. Faktum är att just Stockholm är en av de städerna i världen med flest så kallade Unicorns, det vill säga bolag som snart förväntas omsätta över 1 miljard amerikanska dollar om året. Vad är det då som gör att just svenska företag har en sådan kraft och framgång? Vilka bolag är det som sticker ut från mängden just nu? Dessa olika aspekter ska vi titta närmare på i denna text.

Företag från Sverige driver utvecklingen framåt

Företag på väg upp

Genom en snabb analys kan man ganska enkelt dra slutsatsen att det i hög grad är just tech-bolag, det vill säga teknikbolag, som driver den allmänna tillväxten hos svenska företag. Dessa bolag verkar i områden som bland annat betalningslösningar, musik och spel. Det är inte heller sällan de olika nischerna går in i varandra och bildar sammansmältningar. Vi ser idag att det inte längre är lika enkelt att skilja branscher från varandra då innovativa lösningar gör att de ofta är invävda snarare än fristående varandra.

Ett av världens största företag inom musik och streaming kommer faktiskt från Sverige. Vi pratar såklart om Spotify. Bolaget har revolutionerat en hel bransch och helt och hållet omdefinierat hur vi hittar och lyssnar på ny musik. Spotify har också sett till att väva in sina tjänster i sociala nätverk som Facebook och dessutom hittat innovativa lösningar när det kommer till betalningsmetoder och andra plug-ins. Även om denna del av bolaget inte gör någon vinst ännu är det bara en tidsfråga innan det blir huvudfokus för verksamheten.

Teknikbolagen dominerar stort

Om man tittar på Gasell-listan som ges ut av Dagens Industri varje år, ser man en tydlig trend när det gäller vilka företag som sticker ut och har potential att bli globala. Det är helt enkelt de bolagen som har kommit på de smartaste lösningarna inom teknik och IT, vilket inte är så konstigt. Dessa tjänster och produkter brukar vara enkla att skala upp samtidigt som man ofta kan få sina rättigheter skyddade. Många svenska företag märks av även ute i Europa. De flesta av dem är verksamma inom branscher som teknik och IT.

Vilka företag är det som syns och hörs ute i Europa? Till exempel har vi betalbolaget Klarna som grundades för bara några år sedan av några nyutexaminerade elever från Handelshögskolan. Inom samma bransch ser vi också en spännande utveckling hos företaget iZettle. De erbjuder smarta lösningar för snabba betalningar i mobilen. Vi har även en rad exempel från spelvärlden där några av världens mest framgångsrika och lönsamma bolag inom dataspel och liknande är från Sverige. Det svenska företagsundret tycks alltså vara väldigt beroende av teknikens utveckling och att ligga i framkant när det gäller smarta och innovativa lösningar.

Hur länge håller denna utveckling?

Bara framtiden kan utvisa hur det kommer att gå för de framgångsrika företag som har sin bas i Sverige. Det är dock inte mycket som talar för att den utveckling vi ser idag kommer att stanna av. Snarare tror de flesta experterna att framgångar som Spotify, Klarna och andra växande bolag bara kommer inspirera till att fler människor tar chansen och bygger något nytt. Därför är den bästa gissningen att vi bara har sett början när vi pratar om det svenska företagsundret. Vi har med största sannolikhet många fler intressanta bolag från Sverige att följa i framtiden.